Látnivalók
Mikóházán és környékén


Mikóháza látnivalói


Sport

Kerékpárutak, túraútvonalak, kilátók, magaslesek

Mikóházán és környékén nagyon sok kerékpárút, túraösvény, kilátó és magasles található.

Hozd magaddal a kerékpárodat és a túrabakancsodat, és indulj a természetbe!

Mikóházi Történelmi Pincesor

A 95 pincéből álló pincesor a település két részén található, nagyobbik hányada közvetlenül a Hegyalja Vendégház előtt, a másik pedig a Remetére vezető útszakaszon helyezkedik el. A pincesor előtt kulturált térburkolat, kandeláberek, padok és a természeti adottság elegye alkot leírhatatlan látványt és élményt. 

Bővebben:

Ha a vidék különleges értékeit szeretnétek felfedezni, ne hagyjátok ki a XIX. század végén épült népi jellegű pincesort, amelyet a Bózsva patak mellett találtok. Ez a 95 pinceből álló gyönyörűség egy része már több mint egy évszázada áll, és történelmi időkben is menedéket nyújtott a helyi lakosságnak.

A pincék két helyen találhatók, egyik a Remetére vezető út mentén, a másik pedig a Hegyalja úton, mely a Fekete-hegyi kilátóhoz vezet. Itt helyi szőlőkből készült borokat kóstolhattok, melyek, bár nem a híres tokaji borvidék részei, mégis hordozzák a tokaji borok jellegzetes ízvilágát.

A pincesor 2011-ben teljesen felújításra került, így most lehetőségetek van a bor- és pálinkaturizmus élvezetére ezen a gyönyörű településen. Ne hagyjátok ki ezt az alkalmat, hogy közelebbről megismerjétek a helyi kultúrát és ízeket, miközben a régi idők hangulatát is átélhetitek!

Megközelítése: A pincék két helyen találhatók: a remetei pincesor a Remetére vezető út emelkedő szakaszán, a pincék nagyobbik fele a Hegyalja úton található, ez a kiinduló pontja a Fekete-hegyi kilátóhoz vezető útnak.
Web: www.mikohaza.hu

Görög katolikus templom

A barokk stílusú templomot 1769-ben építették. 1800-as évek elejétől a templom legszebb dísze a 48 képet tartalmazó ikonosztáz. 

Bővebben:

Ha történelmi és művészeti értékek iránt érdeklődtök, ne hagyjátok ki a görög katolikus templomot, mely 1769-ben épült és egyike a kevés műemléki épületnek a környéken. Ez a barokk stílusú templom otthont ad az értékes ikonosztáznak, mely az 1800-as évek elejétől díszíti a templomot, és 48 ikont tartalmaz Krisztus keresztjétől kezdve egészen a prófétákig.

A templomot többször újjáépítették a történelem folyamán, és az évszázadok során számos karbantartást végeztek rajta. Most pedig lehetőségetek van megtekinteni ezt a lenyűgöző műemléket, amely az előzetes bejelentkezés után ingyenesen látogatható. Ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget, hogy közelebbről megismerhessétek a helyi történelmet és művészetet!

Látogatása: A templom ingyenesen megtekinthető, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges a 47/308-284-es telefonszámon.
Web: www.mikohaza.hu
Telefon: (47) 308 284
Cím: Mikóháza, Gábor Áron utca 19.

Milleniumi emlékpark

A templom közvetlen szomszédságában épült az államalapításunk ezeréves évfordulója alkalmával, 2000 augusztusában. A park központi eleme Vincze Ildikó keramikus harang alakú alkotása, mely az I. világháborúban elrabolt mikóházi nagyharangnak állít emléket.

Bővebben:

Látogassatok el a Milleniumi Emlékparkba, amely a templom közvetlen szomszédságában található, és az államalapításunk ezeréves évfordulóját ünnepli. A park központi eleme Vincze Ildikó keramikus harang alakú alkotása, amely az I. világháborúban elveszett mikóházi nagyharangnak állít emléket. Emellett a parkban megtekinthetitek Komáromy István honvéd őrnagy mellszobrát is, melyet 2006-ban avattak fel.

Ez a helyszín emlékeztet bennünket hazánk történelmi és kulturális örökségére, és lehetőséget nyújt arra, hogy közelebbről megismerjük azokat a hősöket és eseményeket, amelyek hozzájárultak Magyarország történelméhez. Ne hagyjátok ki ezt az alkalmat, hogy megtapasztaljátok a helyi történelem iránti tiszteletet és hálát!

Megközelítése: A Görög katolikus templom közvetlen szomszédságában található.
Web: www.mikohaza.hu 

Pálinkaház

Látogassatok el a közelben található Pálinkaházba, ahol a pálinkafőzés rejtelmeit fedezhetitek fel és kóstolási lehetőségekkel gazdagodhattok. Egy kiváló élmény a pálinka és helyi kultúra iránt érdeklődők számára! 

Bővebben:

Ha érdekel benneteket a pálinkafőzés művészete és szeretnétek mélyebben megismerni a magyar pálinkakultúrát, akkor látogassatok el a Pálinkaházba. Itt lehetőségetek van bőséggel és élvezettel gyarapítani pálinkafőzéssel kapcsolatos tudásotokat, sőt akár virtuális környezetben is kipróbálhatjátok magatokat ebben a mesterségben.

De a Pálinkaház többet kínál, mint pusztán a pálinkakészítés fortélyainak megismerését. Itt kóstolhatjátok a különféle pálinkákat, vásárolhattok néhány palackot emlékbe vagy ajándékba, és rácsodálkozhattok a környék egyedi értékeire is.

Ne hagyjátok ki ezt az izgalmas lehetőséget, hogy megismerjétek a pálinka világát és egyben élvezhessétek a környék gasztronómiai különlegességeit is!

Cím: 3989, Mikóháza Hegyalja u. 12. (a Mikóházi Történelmi Pincesoron)
Telefon: (20) 247 8339
Web: www.mikohaza.hu

Komáromi István honvéd őrnagy mellszobra

Mikóházának van egy különleges nevezetessége, amit érdemes meglátogatni - Komáromi István életrajza. Ő egy hős volt, aki az 1848-as forradalomban és szabadságharcban szolgált, és élete során kiemelkedő szerepet játszott. Megismerhetitek történelmi hősségét és hűségét a magyar ügyhöz.

Bővebben:

Mikóházának van egy különleges nevezetessége, amit érdemes meglátogatni - Komáromi István életrajza. Ő egy hős volt, aki az 1848-as forradalomban és szabadságharcban szolgált, és élete során kiemelkedő szerepet játszott. Megismerhetitek történelmi hősségét és hűségét a magyar ügyhöz.

Emellett a "Gyöngyösbokréta" Hagyományőrző és Közösségi Ház is található a park másik oldalán, ahol helytörténeti kiállítás és számos rendezvény várja az érdeklődőket. Ez a hely is értékes része Mikóháza kulturális örökségének.

Látogassatok el ide, hogy közelebbről megismerhessétek ezt a különleges történelmi és kulturális helyszínt, és tisztelettel adózzatok Komáromi István emléke előtt!

Megtekintése:
A mellszobor a település parkjában található
Web: www.mikohaza.hu
 

Fekete-hegyi kilátó

A falutól 3 km-re magasodik a Fekete-hegy, amelynek a tengerszint felett 581 méter magasan lévő csúcsán az államalapítás millenniumának évében avatták fel a rendkívüli körpanorámát nyújtó kilátótornyát. A 13 m magas fakilátóból pompás, lenyűgöző panoráma nyílik a Hegyközre és a medencét körülölelő hegyekre.

Bőveben:

Ha gyönyörű kilátást és felejthetetlen panorámát keresel, ne hagyd ki a Fekete-hegyi Kilátót! Csak 3 km-re található a falutól, és az államalapítás millenniumának évében épült 581 méter magas csúcsán található egy rendkívüli körpanorámát kínáló kilátótorony.

Innen lenyűgöző kilátás nyílik a Hegyközre és a környező hegyekre. Láthatod a falvakat, a füzéri várat, a Nagy-Milic csoportot, és még a Szlovák-karszt magaslatait is. Ez a hely tökéletes a természet és a vidéki táj szerelmeseinek, és egy kis séta vagy kirándulás után ideális helyszín egy pihentető pillanat eltöltésére.

Látogass el ide, és élvezd ezt a csodálatos természeti szépséget, amelyet a Fekete-hegyi Kilátó kínál!

Megközelítése:
A Sátoraljaújhely felől érkezőt a község déli szélén ez az emlékmű fogadja, amely a település egyik szimbólumává vált.
Web: www.mikohaza.hu 

Turulmadaras emlékmű


A Sátoraljaújhely felöl érkezőt a község déli szélén ez az emlékmű fogadja, amely a település egyik szimbólumává vált. Az I. világháború áldozatainak 1933-ban a lakosság lelkes munkájával turulmadaras emlékművet emeltek.

Bővebben:

Ha Mikóháza gazdag történelmének egyik szimbólumát meg szeretnétek ismerni, látogassatok el a Turulmadarashoz! Ez a különleges emlékmű az I. világháború hőseinek állít emléket, és a település büszkesége.

Az eredeti turulmadár 1989-ben került vissza eredeti pompájába, és egy táblán örökítik meg a II. világháború áldozatainak neveit. Az emlékmű és környéke 2000-ben felújításra került, és most újra ragyog.

Látogassatok el ide, hogy tisztelettel adózzatok a múlt hősök előtt, és ismerjétek meg Mikóháza történelmi örökségének egyik fontos részét!

Megközelítése:

A falutól 3 km-re magasodik a Fekete-hegy, amelynek a tengerszint felett 581 méter magasan lévő csúcsán az államalapítás millenniumának évében avatták fel a rendkívüli körpanorámát nyújtó kilátótornyát.
Web: www.mikohaza.hu

Pálháza látnivalói (6 km távolságra)

Erdei kisvasút

Ha egy feledhetetlen utazásra vágytok a Zempléni hegyek között, ne hagyjátok ki a Pálházi Állami Erdei Vasutat. Ez a működő kisvasút a régi időket idézi meg, és különleges élményt nyújt a természetszeretőknek és vasút rajongóknak. 

Web: www.kisvasut.hu
Telefon: (47) 370-002, (30) 586-8403, (30) 488-7526

Bővebben:

Ha egy feledhetetlen utazásra vágytok a Zempléni hegyek között, ne hagyjátok ki a Pálházi Állami Erdei Vasutat. Ez a működő kisvasút a régi időket idézi meg, és különleges élményt nyújt a természetszeretőknek és vasút rajongóknak.

A vonal lenyűgözően beszűkülő völgyön keresztül halad, és Kőkapu megállóhelyénél még egy sziklába vájt alagúton is áthalad. Az alagút alatt egy vadászkastély hatalmas fekvése húzódik, ami még izgalmasabbá teszi az utazást.

Látogassatok el ide, hogy élvezzétek a természet szépségeit és az izgalmas vasúti utazást a Pálházi Állami Erdei Vasúton!

Erdészeti és Vadászati Múzeum

Ne hagyjátok ki ezt az izgalmas látogatást, hogy jobban megismerjétek a természeti kincseinket és hagyományainkat! 

Cím: Pálháza, Ipartelep u. 7.
Telefon: (47) 370 002

Bővebben:

Látogassatok el Pálházára az Erdészeti és Vadászati Múzeumba, ahol izgalmas és tanulságos utazásban lehet részetek! Ezen a helyen megismerhetitek a vadászat és erdészet hagyományait, és közelebbről megismerhetitek a természetvédelem fontosságát.

A múzeum tele van érdekes kiállításokkal, interaktív bemutatókkal és kihívásokkal, amelyek segítségével mélyebben megérthetitek a természet csodáit. Az itt található gyűjtemény és információk segítenek abban, hogy felelősségteljesen éljetek a természetben, és jobban megértsétek annak értékeit.

Ne hagyjátok ki ezt az izgalmas látogatást, hogy jobban megismerjétek a természeti kincseinket és hagyományainkat!

Füzérradvány látnivalói (6 km távolságra)

Károlyi kastély

A kastélyt Károlyi Ede alakította át historizáló stílusban, és ma is megőrizte mesebeli szépségét. Lépjetek be a kastély fenyősorán keresztül, és fedezzétek fel a múlt eleganciáját. 

Cím: Füzérradvány, Kossuth Lajos u. 4 .
Telefon: (47) 370 036, (47) 370 008
Web: https://fuzerradvanyikastely.hu

Bővebben:

Látogassatok el Füzérradványba, hogy felfedezzétek a varázslatos Károlyi-kastélyt! A középkori eredetű falu gazdag történelme és a kastély építészetének eleganciája lenyűgöző élményt nyújt.

A kastélyt Károlyi Ede alakította át historizáló stílusban, és ma is megőrizte mesebeli szépségét. Lépjetek be a kastély fenyősorán keresztül, és fedezzétek fel a múlt eleganciáját.

A kávézóban élvezhetitek az elegáns és közvetlen hangulatot, amit a kastélyszálló hírességei is kedveltek. Emellett az ajándékboltban olyan egyedi termékeket találhattok, amelyek megörökítik a vadászati és erdészeti hagyományokat.

Látogassatok el ide, és éljétek át a múlt varázsát a Károlyi-kastélyban Füzérradványban!

Art Galéria

Az épület, ahol a kiállítás helyet kap, egykor a falu református iskolája volt, és ma is megőrzi múltjának hangulatát. Itt találhatók olyan alkotások, amelyeket Füzérradványban megrendezett művésztelepek alkotói hoztak létre 

Telefon: (20) 518 1799
Web: https://www.fuzerradvany.hu

Bővebben:

Ha érdekel titeket a kortárs művészet és a falu történelme, látogassatok el Füzérradványba az Art Galériába! Ez a gyönyörű kiállítóhely 2015-ben nyitotta meg kapuit, és a faluhoz kötődő tehetséges szobrászok, festőművészek és grafikusok alkotásait mutatja be.

Az épület, ahol a kiállítás helyet kap, egykor a falu református iskolája volt, és ma is megőrzi múltjának hangulatát. Itt találhatók olyan alkotások, amelyeket Füzérradványban megrendezett művésztelepek alkotói hoztak létre

Ne hagyjátok ki ezt a különleges élményt, és találjatok magatoknak egy emlékezetes műalkotást, hogy a művészet és a helyi történelem részesei lehessetek!

Református templom

Cím: Füzérradvány, Táncsics Mihály u. 4.
Telefon: (47) 370 076
Web: www.fuzerradvany.hu

Bővebben:

Szállásunk közelében található a Zsiga dombon álló, gyönyörű templom, amelyet érdemes felfedezni. Ez a templom 1788-89-ben épült, és a helyi történelem fontos részét képezi.

A templom tornyát 1907-ben neoklasszicista stílusban emelték, és magassága 24 méter. Belül 130 ülőhelyet találtok, és a mennyezete sík és vakolt. A templom nyugati vége pedig egy csodálatos nyolcszög alakú zárással rendelkezik.

Nem csak az építészeti részletei miatt érdekes, hanem a harangjai is különlegesek. A 187 kg-os harangot Szlezák Ráfael öntötte 1953-ban, míg a 60 kg-osat 1796-ban a "Tasnádi" harangöntő.

Látogassatok el ide, és élvezzétek a templom szépségét és történetét!

Rozványi Dávidot versírásra ihlette a Füzérradványi Református Templom ablaka:


Füzérradványi Református Templom színes ablaka

Színeső hullik a templom ablakán,
fölötte Calvinus jele,
s a színüvegen átsejlenek
az őriző hegyek.

Kicsiny falu kék ég,
forrás folyik az út mentén,
pincék rejtik a szőlőszem örömét,
s a távolban felsejlik a kastély.

Mégis e sok csoda között,
őrzöm magamban a templom ablakát,
tarkacsíkos, mint egykor József köpenye,
mit atyja kedvenc fiának adott.

A napfény kelti életre a festett üveget,
ettől lesz több, mint olvasztott homok,
s az Úr adja a napfényt, ki mindenkit szeret,
ez kelti életre éltünk holt színeit.

Égbekiáltó Gyökerek köztéri alkotás

Cím: Kastélyhoz vezető út mellett, a Gróf Károlyi Ede utcán található
Web: www.fuzerradvany.hu

Bővebben:

A közelben található nevezetesség, melyet érdemes felfedezni, egy különleges alkotás, aminek az alapanyaga egy a Károlyi kastély parkjában kidőlt tölgyfa. Ez az alkotás nem csupán egy fafaragat, hanem egy emlék is a természet erejéről és a művészi kreativitásról.

A fafaragatot egyedülálló módon formálták meg, és érdemes közelebbről is megcsodálni annak részleteit. Ebben a műalkotásban a természet és az emberi munka találkozik, és ezért különlegesen értékes.

Látogassatok el ehhez a helyhez, és tartsatok egy kis időt az alkotás szépségének megismerésére!

Füzér látnivalói (15 km távolságra)

Füzér vára

Ne hagyjátok ki ezt a történelmi utazást, és fedezzétek fel a Füzér Vára izgalmas titkait! 

Információ: Füzéri Várgondnokság Projektiroda, Füzér, Rákóczi út 2.
Telefon: (47) 540 047, (30) 663 8837
Web: www.fuzervara.hu

Bővebben:

Szeretnénk megosztani veletek egy igazi történelmi gyöngyszemet, a Füzér Várát. Ez a 552 méter magasan magasodó vár egykoron életet és titkokat rejtegetett. Most pedig nektek is lehetőségetek van feltárni ezen rejtélyeket.

A vár területén számos érdekes kiállítás található. Itt megcsodálhatjátok a Magyar Szent Koronát, felfedezhetitek Füzér pénzérméinek történetét, és még a Kárpát-medence várait is bejárhatjátok. A várterületen található bútorkiállítás pedig nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem lehetőségetek nyílik kipróbálni is!

Az igazi különlegesség azonban a várkápolna. Itt mélyebben belemehettek a kápolna történetébe és felfedezhetitek az épületrészben rejlő érdekességeket, melyek az elmúlt évszázadok embereinek világát tükrözik.

Ne hagyjátok ki ezt a történelmi utazást, és fedezzétek fel a Füzér Vára izgalmas titkait!

Nagy-Milic Natúrpark Látogató Központ és Várgondnokság

Ez a hely 2011-ben nyitotta meg kapuit, és számos érdekes lehetőséget kínál a látogatóknak. Itt található a Füzér Várához tartozó ajándékbolt, ahol egyedi ajándékokra bukkanhattok.

Cím: Füzér, Petőfi út 3/A.
Telefon: (47) 540 013, (30) 820 6388
Web: www.fuzer.hu

Bővebben:

Szeretnénk bemutatni nektek a Nagy-Milic Natúrpark Látogató Központot és Várgondnokságot, egy igazi kincset Füzérben. Ez a hely 2011-ben nyitotta meg kapuit, és számos érdekes lehetőséget kínál a látogatóknak.

Itt található a Füzér Várához tartozó ajándékbolt, ahol egyedi ajándékokra bukkanhattok. Emellett egy állandó kiállítás is várja a vendégeket, melynek címe "Megőrzött értékek világa". Ez az élmény gazdagítja a látogatást, és lehetőséget biztosít arra, hogy még mélyebben megismerjétek a környék kultúráját és történelmét.

A Látogató Központ és Várgondnokság segít a turisztikai programok összefogásában és egységes bemutatásában, valamint biztosítja az infrastrukturális háttértámogatást közös turisztikai szolgáltatásokhoz és programokhoz. Itt is információhoz juthattok a környező településekről, turisztikai látnivalókról és szolgáltatókról.

Ezenkívül a helyi lakosság életszínvonalának és a vendégforgalom növelésének elősegítéséhez is hozzájárulunk.

Várunk benneteket szeretettel, hogy felfedezzétek ezt a csodálatos helyet!

Szent István Római Katolikus Templom

Ez a templom egy igazi kulturális és történelmi kincs, és egy látogatás során megismerhetitek Füzér és a környék történetét. 

Cím: Füzér, Árpád utca
Telefon: (47) 340 025
Web: www.fuzer.hu

Bővebben:

Szeretnénk nektek bemutatni a Füzér központjában álló Szent István Római Katolikus Templomot, melyet mindenképp érdemes felfedezni a látogatás során.

Ez a gyönyörű templom már a XIII. században épült román stílusban, és Szent István tiszteletére szentelték. Az oltárkép bemutatja, ahogy Szent István király hazánkat az óvó Szűz Mária oltalmába ajánlja, a Magyar Királyi Szent Korona felmutatásával. A templom 1998-as felújítása során felfedeztek románkori festményeket és egy régi románkori ajtót is, melyek kincsei a templomnak.

Az épület értékes mennyezeti festményeket is rejt, melyek Füzér történelméhez szorosan kapcsolódnak. Ezen festmények ábrázolják a magyar Szent Korona őrzését és Csepellényi György vértanúságát, aki jelentős szerepet játszott a római katolikus egyház megőrzésében a környékén.

A templom tornyában egykor olyan harang szólt, melynek hangja két falun túlra is elhallatszott. Ezt a harangot sajnos elvitték, de 2006-ban egy harangjátékkal ajándékozták meg a falut és az ide látogatókat.

Ez a templom egy igazi kulturális és történelmi kincs, és egy látogatás során megismerhetitek Füzér és a környék történetét.

Várunk benneteket szeretettel, hogy felfedezzétek ezt a csodálatos helyet!

Református Templom

A templom története is izgalmas, hiszen a XVII. században Füzér főként katolikusok lakta terület volt, de a reformátusoknak sikerült visszaszerezniük a római katolikus templomot, majd saját templomot építettek 1785-ben, ami ma is áll. A templom tornyában található egy különleges harang, amelyet 1796-ban öntöttek.

Cím: Füzér, Szabadság út 5.
Web: www.fuzer.hu

Bővebben:

Ha Mikóháza vidékén jártok, ne hagyjátok ki a Füzéri Református Templomot! Ez a gyönyörű épület 1785-ben épült, és ma is a helyi református közösség imádkozásainak otthont ad. Az épület egyik legszebb kincse a lenyűgözően festett fakazettás mennyezet, amit Pandák Mihály készített el 1832-ben.

A templomot a várral együtt 1854-ben Ligeti Antal is megörökítette festményén, ami hűen tükrözi a templom egykori pompáját. Érdemes megfigyelni a mennyezeten található növényi és geometrikus mintákat, amelyek egyedülállóan mutatják be a teremtett világ gazdagságát, és az égboltot idéző nap, hold és csillag ábrázolásokkal együtt a mennyezet a mennyet is megjeleníti.

A templom története is izgalmas, hiszen a XVII. században Füzér főként katolikusok lakta terület volt, de a reformátusoknak sikerült visszaszerezniük a római katolikus templomot, majd saját templomot építettek 1785-ben, ami ma is áll. A templom tornyában található egy különleges harang, amelyet 1796-ban öntöttek.

Ne hagyjátok ki ezt a lenyűgöző műalkotást, amely a rokokó stílus népi jegyeivel varázsolja el a látogatókat. Fedezzétek fel a belső tér elrejtett szépségeit is, melyeket a padok világoskék lefestése rejt el, de a kutatónyílások segítségével betekintést nyerhettek az eredeti díszítésbe.

Látogassatok el a Füzéri Református Templomhoz, és merüljetek el a múlt szépségében és spiritualitásában!

Tájházi Porták

A Tájház valódi kincse a berendezés, ami visszarepít minket a 20. század eleji füzéri kisparaszti élet mindennapjaiba. Az épületben található szoba, konyha, kamra és istálló, és mindegyik helyiség megőrizte eredeti jellegét. Ne hagyjátok ki a sárba rakott kőfalakat, a döngölt agyagpadlót és a hagyományos zsuppfedeles tetőt. 

Cím: Füzér, Szabadság út 11.
Telefon: (30) 820 6388
Web: www.fuzer.hu

Bővebben:

Ha a Hegyalja Vendégházban tartózkodtok Mikóházán, mindenképpen látogassatok el a közeli Tájház portákhoz. Ez az 1879-ben épült épület egy lenyűgöző példa a 19. századi építészeti stílusra, és bemutatja a Hegyköz régi paraszti életmódját és kultúráját.

A Tájház valódi kincse a berendezés, ami visszarepít minket a 20. század eleji füzéri kisparaszti élet mindennapjaiba. Az épületben található szoba, konyha, kamra és istálló, és mindegyik helyiség megőrizte eredeti jellegét. Ne hagyjátok ki a sárba rakott kőfalakat, a döngölt agyagpadlót és a hagyományos zsuppfedeles tetőt.

Az itt található berendezési tárgyak, amelyeket füzéri lakosoktól származnak, nagy kulturális és eszmei értéket képviselnek, és segítségükkel betekintést nyerhettek a paraszti élet gazdagságába és szépségébe. Megláthatjátok a tulipános ládákat, festett karos ládát, bölcsőt, szentképeket és még sok más érdekes eszközt.

A Tájház portákhoz tartozik a Múltidéző Ház is, ahol a Füzériek 1970-es éveit mutatják be. Itt interaktív eszközök is segítenek visszaidézni a múltat, és képzett animátorok segítségével élvezhetitek a kiállításokat.

Ne hagyjátok ki ezt a különleges lehetőséget a helyi kultúra és történelem megismerésére! A Tájház porták valóban egy időutazásra invitálnak benneteket.

Trianoni-emlékkő

Aláírást gyűjtöttek azért, hogy Füzért ne válassza ketté az új trianoni határvonal, emiatt őket a volt kocsma előtt deresre húzták, elrettentésképpen pedig 50 botütést kapott a bíró 25-25 botütést kaptak a társai. 

Cím: Füzér, Árpád út 14.
Web: www.fuzer.hu

Bővebben:

Kristóf János füzéri bíró volt. Amikor a cseh csapatok a trianoni határmeghúzás idején a demarkációs vonallal elérték Füzért és a falu sorsa forgott kockán, ő és társai kiálltak Füzér Magyarországhoz való tartozása mellett. Aláírást gyűjtöttek azért, hogy Füzért ne válassza ketté az új trianoni határvonal, emiatt őket a volt kocsma előtt deresre húzták, elrettentésképpen pedig 50 botütést kapott a bíró 25-25 botütést kaptak a társai. A bíró ennek következtében belehalt a sérüléseibe. Szomorú, hogy bár megjárta az I. világháború színtereit, Isonzót, Doberdót, hadifogságban volt Oroszországban, mégis a saját szülőfalujában verték meg azért, mert magyar akart maradni. 

Perényi Péter mellszobor

A falu központjában állított mellszobor körül ülőpadokba vésett felirat őrzi a legnagyobb füzéri birtokosok neveit, és a padok mellett zászlójuk lobog.

Cím: Füzér, Petőfi Sándor utca 
Web:
www.fuzer.hu

Bővebben:

Családjának ősei az Abaúj vármegyei Perény lakói közül emelkedtek a köznemesek sorába. Első említett ősük Dobos Orbán, aki III. Andrástól kapta birtokul a névadó helységet. A családtagok területeik gyarapítására törekedtek, viszont Péter nagyapja, Perényi István (zempléni főispán) felségsértés miatt elvesztette birtokait.

István fia, Perényi Imre elegendő erővel rendelkezett Terebes, Füzér, Csorbakő és Újvár birtokában a család újbóli felvirágoztatásához. Befolyása növekedett az udvarban, Abaúj vármegye örökös főispánja, majd az ország nádora lett, ezzel Perényiék eddig el nem ért rangra emelkedtek. Imre részt vett a Habsburg–Jagelló házassági szerződés létrejöttében, ezért német-római szent birodalmi hercegi címet nyert. A család az ország egyik legnagyobb birtokosává vált: a Délvidéken Valpó, valamint a baranyai Siklós, a hevesi Debrő és a borsodi Ónod megszerzésével.

Perényi Imre nádor 1519-ben bekövetkezett halála után Péter lett a temesi és Abaúj vármegyei főispán, valamint temesvári főkapitány.

Még ugyanebben az évben koronaőr is lett. Jelen volt 1526-ban a mohácsi csatában. Ugyanebben az évben erdélyi vajdává választották.

Az 1526-os mohácsi vereség után a koronaőr a török elől Füzérre szállíttatta és ott rejtegette a Szent Koronát. 1527. november 3-án I. Ferdinándhoz pártolt és kiszolgáltatta a magyar koronát az osztrák főhercegnek, aki az érvényes államszerződések értelmében törvényes trónigénylő volt. Jutalmul Sárospatakot és az egri püspökség javainak haszonélvezetét kapta. Perényi 1527. november 11-én, Székesfehérvárott újra letette a koronaőri esküt.

1542-ben gyanúba keveredett, hogy a maga számára akarja megszerezni a trónt, ezért Ferdinánd elfogatta és holtáig fogságban tartotta. Perényi a reformáció támogatója volt. Két házasságában öt gyermeke született. Első felesége Bethlenfalvi Thurzó Margit, a második Székely Klára volt.

Dessewffy Kúria

A jelenleg kiállító helyként működő Dessewffy Kúria épülete korábban Téli kápolna (a hittanórák és az egyházi énekkar próbáinak helyszíne) volt. A 2000-es évek elején egy pályázati forrásnak köszönhetően felújították és kézműves műhelyeket alakítottak ki benne. A projekt lezárását követően néhány évig kihasználatlanul állt, majd egyházi és önkormányzati összefogással újabb pályázati forrás igénybevétele mellett került kialakításra a Helytörténeti Kör épülete.

Cím: Füzér, Rákóczi út 1.
Web: www.fuzer.hu

Bővebben:

2010-ben helyi kezdeményezésre megalakult a Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör Egyesülete. Tagjai évről évre bővítik a kiállítást. Az épületben található tárgyak nagyrésze a füzéri lakosoktól és az egyesület kutatómunkájának eredményeiből származnak.

A kiállítás egyik részében a népi eszköz és lakáskultúra sokszínűsége tekinthető meg. Bemutatja, hogy a mindennapi életben nem vált el szorosan egymástól a régi és az új, hanem jól megférve egymással szolgálták az ember szükségleteit. Ideiglenesen az I. világháború tárgyi és szellemi emlékeinek helye is itt található. Az épület folyosóján egykori életképek és az egyesület tevékenységét bemutató tabló látható.

A kiállítás következő része az egyháztörténetről szól. Ács István egykori füzéri plébános, későbbi egri segédpüspök személyes tárgyai és hagyatéka tekinthető meg a család jóvoltából, akik átadták püspök atya személyes tárgyait Füzérnek. Ács István 1970-1989 között volt a település plébánosa. Nevéhez fűződik a Parókia felújítása, az egyházi és világi énekkar elindítása, a fiatalokkal és a családokkal való aktív törődés, házas hétvégék szervezése, a vár régészeti feltárásának ösztönzése, a ravatalozó építtetése, a római katolikus templomtorony palástjának felújítása és számos olyan dolog, melyek véghezvitele nélkül ma Füzér nem lenne ilyen gazdag sem lelkiekben, sem szépségekben.

A következő részben találhatjuk meg az egykori füzéri zenekar eszközeinek egy részét is, mely zenekar létrejötte Szathmáry László kántortanító nevéhez fűződik. Azután megtekinthetjük a régi miseruhákat, a tábori plébános elképzelt bőröndjét és annak tartalmát, a korábbi Tabernákulumot, a miséző kelyhet és egyéb egyházi tárgyakat.

Az emeleti kiállító tér hadtörténeti rész. Az egyesület férfi tagjai alkotják a Magyar Királyi 10. Honvéd Határvadász Hagyományőrző Zászlóaljat. Nevük arra utal, hogy a füzéri katonákat ebbe az egységbe sorozták be. Az emeleti kiállítás másik felében Tóth Gábor atya honfoglalás kori életképei és néhány, a Szovjetunióból ránk maradt katonai emlék, valamint használati eszköz látható.

Hollóháza látnivalói (18 km távolságra)

Szent László Római katolikus templom

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházáról leginkább az ott gyártott porcelánra asszociálunk, ám a település más nevezetességekkel is büszkélkedhet. Itt található az Országos Kéktúra keleti végpontja és nem messze tőle hazánk egyik legkülönlegesebb modernista temploma, a Szent László-templom is.

Cím: Hollóháza, Rákóczi u. 1.
Telefonszám: 47/340-025
Web: www.hollohaza.hu

Bővebben:

település barokk stílusú római katolikus templomát az 1950-es években a porcelángyár rekonstrukciója okán lebontották. 1961-ben az akkoriban az Ipari Épülettervező Vállalatnak dolgozó Csaba Lászlót bízták meg a templom megtervezésével. Az építész – akit ma már a II. világháború utáni magyar templomépítészet legjelentősebb alkotójaként emlegetnek – egy modernista stílusú, geometrikus vonalvezetésű épületben gondolkodott, melyre hatással volt Aarno Ruusuvuori finn építész Hyvinkää városában, éppen abban az évben átadott, piramis formájú templomépülete is.

A templom a falu határban lévő, üres domboldalon kapott helyet, az építkezés 1964-ben kezdődött meg, az átadásra pedig 1967-ben került sor. Az épület három darab, sátorszerű betonháromszögből áll, ebből kettő, a templomtér és az oltártér közvetlenül kapcsolódik egymáshoz, míg a legmagasabb, a harangtorony elkülönül azoktól. A templom belső terét a bravúros fénytörések teszik egyedi hangulatúvá. Berendezése is valódi műalkotásokból áll: a stációkat Kovács Margit Kossuth-díjas magyar kerámiaművész, érdemes és kiváló művész, a Krisztus-corpust Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész, míg a porcelán táblaképet a Munkácsy Mihály-díjas Szász Endre készítette.

Kéktúra Emlékmű

Az országos Kéktúra végpontja.

Füzér - Hollóháza; Kéktúra emlékmű - Az Országos Kéktúra zempléni útvonala

Cím: Hollóháza, Rákóczi utca

Bővebben:

Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, Írott-kőtől Hollóházáig tartó, folyamatos turistaút. A hossza több mint 1.100 km. Ez Magyarország és Európa első hosszútávú turistaútja. Teljesítése semmilyen kötöttséggel nem jár Az útvonalat végigjárva a rendszeres sportoláson túl képet kaphatunk hazánk életéről, fejlődéséről, megismerhetjük mindennapjait, történelmét, föld- és vízrajzát, állatvilágát és természeti szépségeit.


Nagy-Milic

A Zempléni-hegység legmagasabb csúcsára, a Nagy-Milicre (895 m) hazánk egyik legszebb látnivalója, a füzéri várhegy lábától indulunk. Útközben több helyen is parádés kilátást élvezve, néhol igen meredek kaptatókat leküzdve mászunk fel a hegyre.

Web: www.hollohaza.hu

Károlyi Vadászkastély

Hollóháza határában, az egy részével már Szlovákia területére érő Nagy-Milic oldalán található a gróf Károlyi család egykori tulajdonát képező vadászkastély. Magánkézben van, ezért sajnos nem látogatható.

Web: www.hollohaza.hu

Bővebben:

A Nagy-Milic oldalán található a gróf Károlyi-család egykori tulajdonát képező vadászkastély a "László-tanya", melynek névadója gróf Károlyi László volt. Az 1945-46-os inflációs időszakban e kastélyban készítették elő a forint kibocsátását. A kastélyt szép arborétum övezi, melynek ékei az évszázados luc- és vörösfenyők, bükkök, tölgyek. A romantikus üdülőkastélytól gyalogút vezet a Nagy-Milicre, az ország legészakibb pontjára. A "László-tanya" - vadászkastély - korábban szállodaként működött, ma magánkézben van, ezért sajnos nem látogatható...

Sátoraljaújhely látnivalói (11 km távolságra)

Kazinczy Ferenc Múzeum

Petőfi Irodalmi Múzeum Kazinczy Ferenc Múzeumának oldalán! A Zemplén Fővárosában, egy perc sétára a Főtértől elegáns környezetben, kellemes hangulatban kaland és kultúra, mely felfedezésre és átélésre vár.

Cím: Sátoraljaújhely, Dózsa György u. 11.
Telefon: (47) 322 351
Web: www.kazinczymuzeum.hu

Bővebben:

Intézményünk legfontosabb feladata az aktív közösségi szerepvállalás, a helyi és távolabbi közösségekkel való együttműködés, valamint a közösségépítés. Hiszünk a kultúra közösségteremtő erejében, elkötelezettek vagyunk a leszakadó társadalmi rétegek problémái iránt, részt veszünk a helyi és környékbeli közoktatási intézmények munkájában. Aktív szerepet vállalunk a természeti és épített környezet védelemben, valamint a környezettudatos nevelésben. Mindenünk a Zemplén!

Múzeumunk meghatározó szerepet játszik a régió tudományos alapkutatásaiban a természettudomány, a történelem, valamint a régészet területén. Muzeológusaink saját kutatási területük elismert szakemberei. Tudományszervező tevékenységünket rendszeres regionális és országos szakmai konferenciák, előadások jellemzik. Állami fenntartású közintézményként fontosnak véljük a tudományos kutatási eredmények társadalmi hasznosítását, ezért nagy hangsúlyt fektetünk az ismeretterjesztésre, eredményeink bemutatására és publikálására. 

Zemplén Kalandpark

A Zemplén Kalandpark nemcsak a kihívásokról szól, hanem a természet szépségéről is. A panorámás kilátások és a friss hegyi levegő valódi élménnyé teszik ezt a helyet. Tehát ne hagyjátok ki ezt az izgalmas és szórakoztató lehetőséget, hiszen a Sátoraljaújheli Zemplén Kalandparkban való látogatás garantáltan emlékezetes marad, és hozzátesz a mikóházai utazásotokhoz! 

Cím: Sátoraljaújhely, Torzsás út 25.
Telefon: (30) 827 5191, (30) 466 8559,
Web: www.zemplenkalandpark.hu

Bővebben:

Szeretnénk megosztani veletek egy kihagyhatatlan élményt, amikor a Hegyalja Vendégházban jártok Mikóházán. Látogassatok el a Sátoraljaújheli Zemplén Kalandparkba, ahol az izgalom és a szórakozás garantált!

Ebben a varázslatos környezetben számtalan élményelem vár rátok, melyeket a természet maga inspirált. Kihívó pályák, kötélpálya és magaslati szédület - mindez a gyönyörű Zemplén hegyvidék ölelésében. Itt mindenki megtalálja a kedvére való kalandot, legyen szó családi kirándulásról vagy baráti csoportos kikapcsolódásról.

A Zemplén Kalandpark nemcsak a kihívásokról szól, hanem a természet szépségéről is. A panorámás kilátások és a friss hegyi levegő valódi élménnyé teszik ezt a helyet. Tehát ne hagyjátok ki ezt az izgalmas és szórakoztató lehetőséget, hiszen a Sátoraljaújheli Zemplén Kalandparkban való látogatás garantáltan emlékezetes marad, és hozzátesz a mikóházai utazásotokhoz!

Várunk benneteket szeretettel a Hegyalja Vendégházban, hogy kényelmesen pihenhessetek és felfedezzétek a környék csodáit, köztük ezt a lenyűgöző kalandparkot is.

Sárospatak látnivalói (23 km távolságra)

Rákóczi Vár és Múzeum

Magyarország egyik leghíresebb vára, a sárospataki Rákóczi-vár hazánk legnagyszerűbb késő reneszánsz műemlékei közé tartozik, egyben az ország legjelentősebb Rákóczi kultuszhelye. Az épületben kialakított Rákóczi-kiállítás 2003-ban az Év Múzeuma díjat is megkapta.

Cím: Sárospatak, Szent Erzsébet út. 19.
Telefon: 47 311-083
Web: www.rakoczimuzeum.hu

Bővebben:

Amikor a Hegyalja Vendégházban jártok Mikóházán, ne hagyjátok ki a sárospataki Rákóczi-vár meglátogatását. Ez a lenyűgöző késő reneszánsz műemlék nemcsak Magyarország egyik leghíresebb vára, de egyben az ország legjelentősebb Rákóczi kultuszhelye is.

Az épületben kialakított Rákóczi-kiállítás élményekkel teli időutazást ígér a múltba, és 2003-ban az Év Múzeuma díjjal is elismerték. Rákóczi György idején itt élt a család, és a vár fénykorát élte, így egyedülálló pillanatokba nyerhettek betekintést az itt rendezett udvari életbe.

A Vörös-torony, a vár legnagyobb része, lenyűgöző reneszánsz építészeti remekmű, melynek történelme és részletei felejthetetlen élményeket ígérnek. A lovagterem, a loggia és a torony tetején lévő kilátóterasz mind olyan helyek, ahol gyönyörű kilátásban lehet részetek, miközben a múltba repültök.

A vár másik szárnyában a Rákócziak dicső kora című kiállítás mutatja be a Rákóczi család történetét, különös hangsúlyt fektetve II. Rákóczi Ferenc fejedelem életére és a szabadságharc eseményeire. Ez a rész izgalmas pillanatokat ígér a történelem iránt érdeklődőknek.

A várkastélyt árok választja el a várkerttől, ahol fantasztikus kilátás nyílik a Bodrog partjára és a vár épületére. Ne hagyjátok ki az ágyúöntő műhelyt sem, ahol visszautazhattok az ágyúk készítésének időszakába, és megismerhetitek ezt az izgalmas ipartörténeti részletet.

Végül, az Olaszbástya kazamata és az ott található katonai relikviák is lenyűgözőek, és betekintést nyújtanak a vár védelmi rendszerébe.

Látogassatok el a Rákóczi-várba, és hagyjátok, hogy ez a történelmi kincs elbűvöljön benneteket. A Hegyalja Vendégház szeretettel várja vissza utazásotok után, hogy kényelmes pihenéssel zárjátok a napot.

Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei

Telefon: (47) 311 057, (30) 426 8919
Web: www.patakcollege.hu
Cím: Sárospatak, Rákóczi út 1.

Bővebben:

Állomány:

Profiljának kialakulásában döntő tényező volt, hogy az ország oktatás-, nevelés- és művelődéstörténetében számottevő iskolai könyvtárként gyűlt. Az állomány összetételét árnyalta a sok adományozó és hagyatékozó változatos érdeklődése és szemlélete. Tervszerű szerzeményezési programját sokáig csak az iskola szükségletei határozták meg. A 18. század végétől azonban már nemcsak tükrözte az iskola szellemét és tudományos igényét, hanem annak tevékenységére alakító módon és serkentően hatott. Tudatosan törekedett a magyar nemzeti kultúra értékeinek, a felső-magyarországi tájak életének, történetének, irodalmának nyomtatott és kéziratos dokumentumai gyűjtésére és őrzésére. Bár mind a rég, mind az új természettudományos szakirodalomból is eléggé jó anyagot mondhat magáénak, mégis a gazdag hazai és külföldi protestáns teológiai és egyházi irodalom mellett az állomány nagyobb részét, 70-75%-át filozófiai, társadalomtudományi, művészeti, nyelvészeti, irodalomtudományi, földrajzi és történeti művek alkotják. 

Katalógus:

A Nagykönyvtár állományát egyelőre hagyományos, de jól használható nyilvántartó és feltáró apparátusai teszik kutathatóvá: helyrendi leltárkatalógus, betűrendes szerzői névkatalógus, bővítve a címekben szereplő személy- és földrajzi nevek külön céduláival, valamint egy ETO szakkatalógus. Az irodalomtörténeti tanulmánykötetekben és folyóiratokban található tanulmányok cédulái az írók és költők betűrendjében kerülnek berakásra. Az 1990-es évek második felétől épül a Nagykönyvtár számítógépes katalógusa. Mivel a könyvtár elsődlegesen egyházi könyvtár, elsődlegesen a 2-es főcsoportba tartozó (vallási, egyházi munkák) számítógépes feldolgozása indult el. Jelenleg mintegy 40.000 rekord található ebben a katalógusban. 

A Kézirattár:

Anyagának helyrendi kötetkatalógusa és betűrendes szerzői névkatalógusa van. Hasonló az apparátusa a Kézirattár két önálló részlegének, az Analekta-tárnak és a Levelestárnak. Folyóirattár Önálló betűrendes, a meglévő évfolyamokat, számokat regisztráló címkatalógusa, az Iskolai Értesítők Számának szintén önálló földrajzi, ezen belül az évfolyamokat rögzítő iskolai névkatalógusa van. 

Kisgyűjtemények:

A Nagykönyvtár két kisgyűjteménye közül a Gyászjelentés-gyűjtemény a gazdagabb, nagyjából 20 ezer darabból álló anyaga a családnevek betűrendjében, dobozokban tárolódik. A nagyságrendben tárolt Térképtár egységeinek használatát betűrendes helyrendi, ezen belül időrendi cédulakatalógus segíti.

Sárospataki Képtár

A Sárospataki Képtár kiemelkedik azáltal, hogy nemcsak művekkel, hanem azokat az épületekkel is megörökiti, amelyekben a gyűjtemények elhelyezkednek. Például, a Domján-gyűjteményt egy csodásan felújított házban tekintheti meg, míg az Andrássy Kurta János munkásságát a Szent Erzsébet utca 14.-ben található új Képtárban fedezheti fel. 

Cím: Sárospatak, Szent Erzsébet út 14.
Telefon: (20) 477 0086, (20) 626 5102
Web: www.patakikeptar.hu

3. Gyakran ismételt kérdés

Amennyiben a gyönyörű Mikóháza környékét fedezi fel, ne hagyja ki a Sárospataki Képtárat. Ez a múzeum egy igazi kincsét a régiónak és a művészetnek. 1968-ban alapította Béres Ferenc énekművész, és azóta is a művészet és a kultúra meleg haza. Itt meglepheti magát a 20. századi magyar művészet szépségeivel, amelyeket főként adományokon keresztül vagy vásárlással gyűjtöttek össze.

A Sárospataki Képtár kiemelkedik azáltal, hogy nemcsak művekkel, hanem azokat az épületekkel is megörökiti, amelyekben a gyűjtemények elhelyezkednek. Például, a Domján-gyűjteményt egy csodásan felújított házban tekintheti meg, míg az Andrássy Kurta János munkásságát a Szent Erzsébet utca 14.-ben található új Képtárban fedezheti fel.

Ez a múzeum nemcsak a művek által, hanem a házak és környezet által is még felejthetetlenebb élményt nyújt. Érdemes egy szállást foglalni a Hegyalja Vendégházban, hogy kényelmesen eltüntethesse magát a művek és a művek által ihletett különleges környezetben. Legyen részese ennek a művekben és műemlékekben gazdag utazásnak Mikóházán!

Végardó Fürdő

Itt található egy valódi kincs - a termálvíz, amely a városban található. A fürdő története 1959-ig nyúlik vissza, amikor is először fúrtak termálvízre. Az első medencét még a Bodrog folyó partján, fából készítették. Az évek során tovább fejlődött, gyermekmedencével, úszómedencével, és még egy csúszdás fürdőmedencével is. 

Cím: Sárospatak, Határ út 2/B
Telefon: (47) 655 317, (47) 889 227
Web: www.vegardofurdo.hu

Bővebben:

Ha valaha is arra vágynak, hogy a mindennapi rohanásból kiszakadjanak és teljesen kikapcsolódjanak, ne hagyják ki a Végardó Fürdőt Sárospatakban. Ez a gyönyörű, 2009-ben felújított fürdő a város és a turisták egyaránt kedvenc helyszíne lett.

Itt található egy valódi kincs - a termálvíz, amely a városban található. A fürdő története 1959-ig nyúlik vissza, amikor is először fúrtak termálvízre. Az első medencét még a Bodrog folyó partján, fából készítették. Az évek során tovább fejlődött, gyermekmedencével, úszómedencével, és még egy csúszdás fürdőmedencével is.

A Végardó Fürdő 2009-ben újult meg teljesen, és most modern szolgáltatásokkal és kényeztetéssel várja vendégeit. Itt minden korosztály megtalálja a számára ideális kikapcsolódást: gyermekmedence a kicsiknek, sportolási lehetőségek vízi focival, szauna és masszázs a relaxálás kedvelőinek.

De a valódi kincs a 38°C-os gyógyvíz, amit két kút szolgáltat a fürdőben. Ez a víz segít az ízületi és érrendszeri problémák utókezelésében, nőgyógyászati panaszok enyhítésében, és akár ivókúrákhoz is használható.

Ha itt járnak, mindenképpen látogassák meg a Végardó Fürdőt, és pihenjenek meg a Hegyalja Vendégház kényelmes szállásán. Egy felejthetetlen pihenésre számíthatnak, ahol test és lélek egyaránt feltöltődhet.

Megyer-hegyi tengerszem

A Tengerszem története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor is a Megyer-hegyen malomkövet termeltek. A tó a malomkövek kibányászásával alakult ki, és ma a Megyer-hegy egyik leglenyűgözőbb látványossága. A tavat körbevevő 70 méter magas sziklafalak és a 6,5 méter mély víz lenyűgöző kilátást nyújtanak.

Megközelítése: Sárospatak belvárosából a Malomkő tanösvény piros túraút-jelzéssel vezet a Megyer-hegyi tengerszemhez.

3. Gyakran ismételt kérdés

Ha lenyűgöző természeti csodákat keresnek a Sárospatak környékén, akkor a Megyer-hegyen található Tengerszem a legjobb választás. Hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodájának nevezett Tengerszem egy lenyűgöző tó, amelyet évszázadokon át alakított az ember és a természet harmóniája.

A Tengerszem története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor is a Megyer-hegyen malomkövet termeltek. A tó a malomkövek kibányászásával alakult ki, és ma a Megyer-hegy egyik leglenyűgözőbb látványossága. A tavat körbevevő 70 méter magas sziklafalak és a 6,5 méter mély víz lenyűgöző kilátást nyújtanak.

A Tengerszemhez vezető Malomkő tanösvény kínál részletes információkat a tó kialakulásáról, a malomkőbányáról és a környék élővilágáról. A terület egyedülálló botanikai, zoológiai és földtani értékekkel rendelkezik, és védett területként is számon tartják.

A tóhoz vezető út néhol meredek és kihívást jelentő lehet, így célszerű megfelelő túracipőt és felszerelést hozni. A kilátás viszont minden erőfeszítést megér, és a Tengerszem körüli séta felejthetetlen élményt nyújt.

Nemrégiben történt fejlesztéseknek köszönhetően könnyen megközelíthető a terület autóval is, és egy új kilátótorony is épült a Megyer-hegy tetején, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a környező tájra.

A Tengerszem a Megyer-hegyi természeti kincs, amely minden évszakban lenyűgöző látványt nyújt. Ne hagyják ki ezt a lenyűgöző természeti csodát, és töltsenek el egy felejthetetlen napot a Hegyalja Vendégház kényelmes szállásán.

Tolcsva látnivalói (37 km távolságra)

Szirmay-Waldbott kastély

A kastély története számos érdekességet rejt, és noha néhány részlete még mindig homályban marad, a hely múltját az épület falain keresztül követhetjük nyomon. Az eredeti nemesi rezidencia, melyet a Szirmay család évszázadokon keresztül tulajdonolt, ma is megtekinthető, és nyomokban a barokk kor építészeti stílusát tükrözi. 

Cím: Tolcsva, Kossuth Lajos utca 37.
Telefon: (30) 953 4438
Web: www.tolcsvaikastely.hu

Bővebben:

Amennyiben a történelem és a kultúra iránti érdeklődés vezérel, mindenképpen érdemes ellátogatnia a Tolcsvai Szirmay Waldbott-kastélyhoz. Ez a lenyűgöző épület gazdag történelmi hátteret és csodálatos stílusokat kínál azoknak, akik szívesen mélyednek el az elmúlt évszázadok világában.

A kastély története számos érdekességet rejt, és noha néhány részlete még mindig homályban marad, a hely múltját az épület falain keresztül követhetjük nyomon. Az eredeti nemesi rezidencia, melyet a Szirmay család évszázadokon keresztül tulajdonolt, ma is megtekinthető, és nyomokban a barokk kor építészeti stílusát tükrözi.

Az 1800-as évek közepén a Waldbott család bárója, Frigyes, új lendületet adott a kastélynak, és historizáló stílusban átépítette és kibővítette azt. A belső terekben csodálatos neoreneszánsz részleteket találunk, mint a könyvtár és a nagyszalon, amelyek az épület értékei közé tartoznak. A kápolna pedig gyönyörűen díszített üvegablakaival és lenyűgöző légkörével különleges élményt nyújt.

A kastély és a hozzá tartozó park ma már látogatókat fogad, így lehetősége van felfedezni ennek a történelmi kincsnek az értékeit. Az épület felújítása és kulturális központtá alakítása lehetővé teszi, hogy közelebbről megismerje a Tolcsva régiójának gazdag örökségét és élvezze az itt megrendezett kulturális eseményeket.

Ne hagyja ki ezt az izgalmas utazási élményt, ahol a múlt és a jelen találkoznak! A Tolcsvai Szirmay Waldbott-kastély biztosan emlékezetes pillanatokat kínál Önnek.

Hélia-D Herba Kastély

A szalonban elérhető hidratáló, tisztító és hatóanyagos kozmetikai kezelések, ultrahangos és mezoterápiás terápiák, valamint exkluzív Tokaji Aszús és növényi őssejtes arckezelések garantáltan frissességet és ragyogást kölcsönöznek bőrének. A Helia-D Professional termékek magas hatóanyagtartalommal rendelkeznek, így bőre a legjobb ellátásban részesül.

Cím: Tolcsva, Szent Imre u. 4.
Telefon: (30) 682 5683
Web: www.herbakastely.hu

Bővebben:

Amennyiben igazi kényeztetésre vágyik, ne hagyja ki a Helia-D Herba-kastély kozmetikai szalonját Mikóházán! Ez a csodálatos helyszín nem csupán a bőr szépségéről gondoskodik, hanem egy igazi pihentető élményt nyújt.

A szalonban elérhető hidratáló, tisztító és hatóanyagos kozmetikai kezelések, ultrahangos és mezoterápiás terápiák, valamint exkluzív Tokaji Aszús és növényi őssejtes arckezelések garantáltan frissességet és ragyogást kölcsönöznek bőrének. A Helia-D Professional termékek magas hatóanyagtartalommal rendelkeznek, így bőre a legjobb ellátásban részesül.

Ne hagyja ki ezt a lehetőséget, hogy elmerüljön a szépség és kényeztetés világában a Helia-D Herba-kastély kozmetikai szalonjában. Tekintettel az adott nevezetesség exkluzív és prémium kínálatára, ez a helyszín egy valódi gyöngyszem Mikóházán. Jöjjön el hozzánk, és tapasztalja meg a bőrápolás mesteri művészetét!

Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza

A múzeum a gyönyörű és felújított Constantin házban található, ahol a földszinten gyönyörködhettek a hegyaljai szőlőtermesztés és borkészítés korhű eszközeiben és kiállítási tárgyaiban. Az emeleti kiállító termek időszakos helytörténeti és kortárs művészeti kiállításoknak adnak helyet, így mindig van valami új látnivaló. 

Cím: Tolcsva, Kossuth Lajos út 32.
Telefon: (47) 384 232
Web: www.tolcsva.hu

Bővebben:

Ha Tokaj-Hegyalja szívében jártok, ne hagyjátok ki a Tolcsvai Múzeumot! Ez a hely egy valódi kincs, amelyet 2007. augusztusában nyitottak meg, és azóta folyamatosan bővül, hogy mindig új élményeket nyújtson nektek.

A múzeum a gyönyörű és felújított Constantin házban található, ahol a földszinten gyönyörködhettek a hegyaljai szőlőtermesztés és borkészítés korhű eszközeiben és kiállítási tárgyaiban. Az emeleti kiállító termek időszakos helytörténeti és kortárs művészeti kiállításoknak adnak helyet, így mindig van valami új látnivaló.

De a Tolcsvai Múzeum ennél többet is kínál! Itt rendszeresen tartanak rendezvényeket, konferenciákat és tréningeket, és igazi közösségi tere a településnek. Ez a hely nemcsak múzeum, hanem egy élő, lélegző része Tolcsvának, amelyet helyi emberek összefogása és áldozatos munkája hozott létre. Érdemes ellátogatni ide, hogy felfedezzétek a település történelmét és közösségét!

Római Katolikus Kisboldogasszony-templom

A templom lenyűgöző építészeti részleteivel és csendes békéjével igazi élményt nyújt az ide látogatóknak. Az ókori falak között sétálva megpillanthatjátok a múlt szépségét és hűséget az itt élő hívek iránt. 

Cím: Tolcsva, Kossuth út 68.
Telefon: (47) 384 269

Bővebben:

Ha a hegyek ölelésében pihentető időtöltés után vágytok, mindenképpen látogassatok el a Tolcsva Kisboldogasszony Római Katolikus templomhoz. Ez a gyönyörű épület méltán büszkélkedhet a helyi kultúra és történelem gazdagságával.

A templom lenyűgöző építészeti részleteivel és csendes békéjével igazi élményt nyújt az ide látogatóknak. Az ókori falak között sétálva megpillanthatjátok a múlt szépségét és hűséget az itt élő hívek iránt.

Ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget, hogy megcsodáljátok a Tolcsva Kisboldogasszony templomot, és tekintsetek vissza az időben egy olyan helyen, ahol a hit és kultúra összefonódik. Ez az értékek és a szépség helye, amelyre emlékezni fogtok.

Görög Katolikus Templom

A templom gyönyörű freskói és díszítései elvarázsolnak benneteket, és megtapasztalhatjátok a csend és a békesség erejét ebben a szent helyen. A helyi közösség hűsége és odaadása mély benyomást kelt, és értékesebbé teszi ezt a látogatást. 

Csak telefonon történő előzetes egyeztetéssel látogatható.
Telefon: (47) 384 469

Bővebben:

Ha mélyebb betekintést szeretnétek nyerni a helyi kultúrába és vallásba, mindenképpen látogassatok el a Tolcsvai Görög Katolikus templomhoz. Ez a csodálatos épület lenyűgöző példája a helyi építészeti és vallási hagyományoknak.

A templom gyönyörű freskói és díszítései elvarázsolnak benneteket, és megtapasztalhatjátok a csend és a békesség erejét ebben a szent helyen. A helyi közösség hűsége és odaadása mély benyomást kelt, és értékesebbé teszi ezt a látogatást.

Ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget, hogy megismerjétek a Tolcsvai Görög Katolikus templomot, és találkozzatok az itt élő emberekkel, akik szeretettel fogadnak benneteket. Ez az értékek és vallások találkozásának helye, amely emlékezetessé teszi utazásotokat.

Református templom

A templom bensőséges hangulata és impozáns építészeti részletei lenyűgöznek benneteket. Az itt elérhető nyugalom és csend kivételes lehetőséget kínál a lelki feltöltődésre és a megpihenésre. 

Cím: Tolcsva, Kossuth utca, 3934Telefon: (47) 384 657  

Bővebben:

Az utazásotok során ne felejtsétek el meglátogatni a Tolcsvai református templomot, melynek méltóság és szépség örökre megmarad emlékezetetekben. Ez a csodálatos épület hűséget és történelmet sugároz a falai közül.

A templom bensőséges hangulata és impozáns építészeti részletei lenyűgöznek benneteket. Az itt elérhető nyugalom és csend kivételes lehetőséget kínál a lelki feltöltődésre és a megpihenésre.

Ne hagyjátok ki ezt a különleges helyet, ahol megcsodálhatjátok a helyi közösség hűségét és a vallási hagyományokat. A Tolcsvai református templom igazi gyöngyszem a településen, és érdemes időt szánni rá, hogy mélyebb betekintést nyerjetek a helyi kultúrába és vallásba.

Regéc látnivalói (49 km távolságra)

Regéc vára

A vár impozáns falai és különleges középkori hangulata feledhetetlen élményt nyújtanak. Sétáljatok végig a történelmi helyszínen, és tekintsetek rá a tájra a vár tornyából, amely csodálatos kilátást nyújt. 

Telefon: (20) 231 9562
Web: www.regecivar.hu

Bővebben:

Ha történelmi kalandra vágytok, ne hagyjátok ki a Regéci várat. Ez a lenyűgöző vár az idők során sok történetet látott, és most lehetőségetek van felfedezni annak varázslatos világát.

A vár impozáns falai és különleges középkori hangulata feledhetetlen élményt nyújtanak. Sétáljatok végig a történelmi helyszínen, és tekintsetek rá a tájra a vár tornyából, amely csodálatos kilátást nyújt.

A Regéci vár gazdag múltját és kulturális örökségét méltán őrzi. Ez az ideális hely a történelem iránt érdeklődők és a gyönyörű kilátásokra vágyók számára. Ne hagyjátok ki ezt az izgalmas látványosságot, amely emlékezetessé teszi utazásotokat!

Regéci Látogatóközpont

A látogatóközpontban megismerhetitek a Regéci vár történetét és annak izgalmas részleteit. Interaktív kiállítások és érdekes információk segítenek mélyebben megérteni a várnak és környékének jelentőségét. 

Cím: Regéc, Fő út 40.
Telefon: (20) 231 9562, (46) 387 533
Web: www.regec.hu

Bővebben:

Ha kíváncsiak vagytok a régmúlt idők varázsára és izgalmas történeteire, mindenképpen látogassatok el a Regéci látogatóközpontba. Ez a helyszín egy kapu a múltba, ahol lenyűgöző kalandok és történelmi felfedezések várnak rátok.

A látogatóközpontban megismerhetitek a Regéci vár történetét és annak izgalmas részleteit. Interaktív kiállítások és érdekes információk segítenek mélyebben megérteni a várnak és környékének jelentőségét.

Ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget, hogy mélyebben elmerüljetek a helyi történelem és kultúra világában. A Regéci látogatóközpont emlékezetessé teszi utazásotokat, és értékes ismeretekkel gazdagít majd benneteket. Legyen ez az élmény egy kiemelkedő része mikóházai tartózkodásotoknak!

Boldogkőváralja látnivalói (49 km távolságra)

Boldogkő vára

Sétáljatok a várromok között, és képzeljetek el, hogy időutazást tesztek egy másik korba. A vár történelme és hangulata felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki ide látogat. 

Nyitás: március 01.
Telefon: (46) 306 039
Web: www.boldogkovara.hu

Bővebben:

A Boldogkő vára az egyik legbűbájosabb helyszín a környéken, amit mindenképpen érdemes felfedezni. Ez a varázslatos vár egykor erős védelmet nyújtott, és ma lenyűgöző kilátásokat kínál a környező tájra.

Sétáljatok a várromok között, és képzeljetek el, hogy időutazást tesztek egy másik korba. A vár történelme és hangulata felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki ide látogat.

Ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget, hogy megismerjétek a Boldogkő vára varázsát és történetét. A kilátás innen lenyűgöző, és a vár hangulata kihagyhatatlan. Legyen ez az élmény egy kiemelkedő része mikóházai tartózkodásotoknak a Hegyalja vendégházban!

Péchy-Zichy kastély és őspark

A kastély impozáns épülete és a park gyönyörű zugaiban sétálva érezhetitek a múlt eleganciáját. A lenyűgöző kertek, tavak és növények valóságos oázist alkotnak a látogatók számára. 

Cím: Boldogkőváralja, Kossuth Lajos u. 2.
Telefon: (46) 387 722
Web: www.hivatal.boldogkovaralja.hu

Bővebben:

Ha a történelem és a szépség szerelmesei vagytok, mindenképpen látogassatok el a Péchy-Zichy kastélyhoz és ősparkjához. Ez a gyönyörű hely egy lenyűgöző időutazásra hív benneteket, ahol a múlt és a természet harmóniáját élhetitek át.

A kastély impozáns épülete és a park gyönyörű zugaiban sétálva érezhetitek a múlt eleganciáját. A lenyűgöző kertek, tavak és növények valóságos oázist alkotnak a látogatók számára.

Ne hagyjátok ki ezt a különleges helyet, ahol a történelem és a természet összeolvad. A Péchy-Zichy kastély és ősparkja egy hely, ahol a nyugalom és a szépség találkozik, és emlékezetessé teszi utazásotokat. Legyen ez az élmény egy kiemelkedő része mikóházai tartózkodásotoknak a Hegyalja vendégházban!

Tájház

A tájházban megismerhetitek a falusi élet mindennapjait, hagyományos lakberendezést és értékes művészeti alkotásokat. A múzeum gondosan őrzi a helyi kultúra és hagyományok emlékét. 

Cím: Boldogkőváralja, Arany János út 1.
Telefon: (20) 245 4620, (70) 635 1190
Web: www.hivatal.boldogkovaralja.hu

Bővebben:

Az utazásotok során ne hagyjátok ki a Boldogkőváraljai tájház látogatását! Ez a különleges hely egy időutazásra hív, vissza a múltba, ahol a helyi hagyományok és életmód elevenednek meg.

A tájházban megismerhetitek a falusi élet mindennapjait, hagyományos lakberendezést és értékes művészeti alkotásokat. A múzeum gondosan őrzi a helyi kultúra és hagyományok emlékét.

Ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget, hogy mélyebben megértsétek a helyi közösség életét és hagyományait. A Boldogkőváraljai tájház egy értékes és izgalmas hely, amely gazdagítani fogja utazásotokat, és emlékezetessé teszi a tartózkodást a Hegyalja vendégházban!

Tokaj látnivalói (57 km távolságra)

Tokaji Múzeum

A múzeum izgalmas kiállításai segítségével betekintést nyerhettek a Tokaji borászat hagyományaiba és az itt termelt kivételes borokba. A gyűjtemények bemutatják a szőlőtermesztés és borkészítés folyamatát, valamint a borvidék társadalmi és kulturális vonatkozásait. 

Cím: Tokaj, Bethlen Gábor út 7.
Telefon: (47) 352 636
Web: www.tokajimuzeum.hu

Bővebben:

Az utazásotok során mindenképpen látogassatok el a Tokaji múzeumba! Ez a különleges hely bemutatja a Tokaji borvidék gazdag történelmét és kulturális örökségét.

A múzeum izgalmas kiállításai segítségével betekintést nyerhettek a Tokaji borászat hagyományaiba és az itt termelt kivételes borokba. A gyűjtemények bemutatják a szőlőtermesztés és borkészítés folyamatát, valamint a borvidék társadalmi és kulturális vonatkozásait.

Ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget, hogy mélyebben megismerjétek a Tokaji borok világát. A Tokaji múzeum egy kincsesbánya azoknak, akik érdeklődnek a borászat és a történelem iránt. Legyen ez az élmény egy kiemelkedő része mikóházai tartózkodásotoknak a Hegyalja vendégházban!

Világörökségi Bormúzeum

A múzeumban megtaláljátok a helyi borászat történetét és hagyományait bemutató érdekes kiállításokat. Megismerhetitek a borászat folyamatát és a helyi szőlőtermesztés fontosságát. 

Cím: Tokaj, Serház út 55.
Telefon: (47) 552 050
Web: www.bormuzeum.eu

Bővebben:

Amikor Mikóházán tartózkodtok, mindenképpen látogassatok el a Vikágörökségi Bormúzeumba! Ez a kis múzeum egy igazi kincsesbánya a borkultúra és a borászat iránt érdeklődők számára.

A múzeumban megtaláljátok a helyi borászat történetét és hagyományait bemutató érdekes kiállításokat. Megismerhetitek a borászat folyamatát és a helyi szőlőtermesztés fontosságát.

Ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget, hogy mélyebben megértsétek a borvidék gazdagságát és szépségét. A Vikágörökségi Bormúzeum egy hely, ahol a borkultúra és a helyi hagyományok találkoznak, és élményekkel gazdagítják utazásotokat. Legyen ez az élmény egy kiemelkedő része mikóházai tartózkodásotoknak a Hegyalja vendégházban!

Tokaji Országzászló Emlékmű

Az emlékmű lenyűgöző látványával és történelmi jelentőségével felejthetetlen élményt nyújt minden látogatónak. Itt tiszteleghetünk azok előtt, akik a Tokaji borok népszerűsítéséért és az itt élő emberekért dolgoztak. 

Cím: Tokaj, Hegyalja u. 33.

Bővebben:

Mikóháza közelében található Tokaji országzászló emlékmű egy olyan hely, amit mindenképpen érdemes meglátogatni. Ez a szép és megható emlékmű azoknak az embereknek állít emléket, akik a borvidék és az ország számára is kiemelkedően fontosak voltak.

Az emlékmű lenyűgöző látványával és történelmi jelentőségével felejthetetlen élményt nyújt minden látogatónak. Itt tiszteleghetünk azok előtt, akik a Tokaji borok népszerűsítéséért és az itt élő emberekért dolgoztak.

Ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget, hogy megtapasztaljátok a Tokaji országzászló emlékmű szépségét és történelmi értékét. Ez az emlékmű egy méltó hely a tiszteletadásra és az emlékezésre, és gazdagítani fogja utazásotokat a Hegyalja vendégházban!